Ayurveda Body

On this page you will find information about this lifechanging natural way of living now available on my website (in Dutch) from my own thesis study and writings:

 

Voeding en kruiden als medicijn 

De holistische kijk op voeding;

Je bent wat je eet, deze uitspraak is een alom bekende. Letterlijk en figuurlijk reageer je op wat je tot je neemt, in de breedste vorm, de holistische (de gehele) kijk op voeding. De kunst is om vanuit het gehele aspect naar voeding te kijken, alles hangt tenslotte met elkaar samen in verbinding. Het is een geheel om voedsel te eten, waar haal je het vandaan, hoe maak je het klaar, met wie ben je, wat doen de substanties met je lichaam en geest, welk effect en na-effect heeft de voeding. In dit hoofdstuk belicht ik dit onderdeel voeding als medicijn, en benadruk de samenhang van voeding, lichaam en ziel.

De basis van ayurvedische voeding is om een variatie van vers, volledig en compleet voedsel te eten. Dat wat zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat is, zodat dit je metabolisme en verteringcapaciteiten ondersteunen kan.

De mensheid is er van uit gegaan, dat alles wat je aan voedsel in je mond stopt, het een functie heeft voor je lichaam. We zijn dan ook onszelf de laatste tijd meer gaan ‘vullen’ met producten, dan voeden met compleet voedsel. De meesten voedingsstoffen hebben dan ook een specifieke actie of rol voor het lichaam. De intelligentie van het lichaam en de informatie die het voedsel draagt, zorgt voor een optimale lichamelijke en geestelijke functie. En met voeding kunnen we ons fysieke lichaam en geest weer in balans krijgen. Volgens ayurveda is onze voeding het waardevolste medicijn, het bevat levenskracht (prana) en ons fysieke lichaam reageert op de informatie die de voeding doorgeeft aan je DNA.  Wat en hoe wij eten bepaalt onze gezondheid en vitaliteit en onze mentale staat van zijn.

“Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding”, een alom bekende spreuk van Hippocrates. Dit is ook hoe ayurveda er mee omgaat.

Alles wat je tot je neemt heeft een functie en de natuur is vol met kruiden en planten die ons daar bij willen helpen. De diversiteit aan groenten en fruit en in welke mate ze groeien, in welke seizoenen en regio’s, heeft hier allemaal mee te maken. Zo kunnen we in de zomer prima een ananas eten en verteren, maar als je in de winter met een kouder klimaat, deze eet, geeft dit meer afbraak van gezonde weefsels dan heling. Het lichaam moet er te veel moeite voor doen om deze in de koude winter te verteren. De zuren kunnen dan meer schade geven, dan je voeden. Daarom groeit een ananas ook alleen als het seizoen er voor is, voor de lokale mensen die daar wonen. Het is meer een vorm van verstoring van de aanvoer van voedsel voor de moderne tijd, om een aardbei in de winter te willen eten. Deze heeft geen zonlicht gezien en is opgegroeid in een kas. Een nabootsing van de natuur, die het ontbreken van de natuurlijke krachten en het zonlicht heeft gehad en ons niet volledig kan voeden daardoor.

ayurveda food 2 restore your life esnadi
ayurveda food restore your life esnadi
ayurveda voedsel restore your life esnadi

Zes primaire smaken:

Voordat we aan onze voeding kruidensupplementen gaan toevoegen, kunnen we eerst kijken naar onze eetgewoonten en ons ervan verzekeren dat ze evenwichtig en subtiel zijn. Alles wat wij via onze mond tot ons kunnen nemen, valt onder te verdelen in een of meer van de zes primaire smaken; zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend.  Deze smaken samen in combinatie, zorgen voor een optimale vertering van de maaltijd en voeding van de dosha’s. Helaas consumeren we in het westen veel smaken zoet, zuur en zout en te weinig bitter, wrang en scherp. Daardoor ontstaat er ook meer disbalans en verzuren we meer. Bv. met kruiden is het wel mogelijk om dit aan te vullen en de complete maaltijd hierdoor te doen.

 

SMAAK    

WERKING

AFWIJKING bij te veel rasa

 VOEDINGSBRONNEN

ZOET/madhura

  • Kapha , vata/pitta
  • Zeer voedzaam
  • Opbouw van de weefsels
  • Kenmerk; bron van koolhydraten, proteïne en vetten
  • Kwaliteit; vochtig, koud, zwaar
  • Overgewicht, jicht, ademhalingsstoornissen, diabetes, wormen

·           Suiker, honing, melk, boter,

·           rijst, brood, pasta’s, vlees

·           (koolhydraten, vetten, proteïnen)

ZUUR/amla

  • Pitta/kapha , vata
  • Bevordert de eetlust en de spijsvertering
  • Stimuleert de spijsvertering
  • Kenmerk; natuurlijke organische zuren
  • Kwaliteit; vochtig, heet, licht
  • bloedafwijkingen, huidziekten, brandend gevoel, ijzertekort, aambeien, gezichtsproblemen

·           Citrusvruchten, yoghurt, kaas,

·           tomaten, zuurwaren,

·            azijn (organische zuren)

ZOUT/lavana

  • Pitta/kapha , vata
  • Mild laxerend/kalmerend
  • Stimuleert de spijsvertering
  • Kwaliteit; vochtig, heet, zwaar
  • grijze haren, impotentie, aambeien, huidproblemen

·           Zout, sauzen, gezouten vlees

·            en viswaren (minerale

zouten)

SCHERP/ PITTIG/katu

  • Pitta/vata , kapha
  • Vuurt de spijsvertering aan
  • Verwijdert ophopingen
  • Kwaliteit; droog, heet, licht
  • afwezigheid, duizeligheid, impotentie, dorst, zwakte

·           Scherpe pepersoorten en sauzen,

·           gember, radijs, mosterd,

·           kruidnagelen, mierikswortel

·            (vluchtige oliën)

BITTER/tikta

  • Vata , kapha/pitta
  • Ontstekingsremmend
  • Ontgiftend
  • Kenmerk; meest geneeskrachtige kruiden
  • Kwaliteit; droog, koud, licht
  • zwakte, vermagering, zenuwaandoeningen

·           groene bladgroenten, selderij,

·           lof en spruiten, bietsoorten,

·           citroenschil

·           (alkaloïden, glycosiden)

SAMENTREKKEND/wrang/

kasaya

  • Vata , kapha/pitta
  • laat het systeem samentrekken
  • uitdrogend
  • kwaliteit; droog, koud, zwaar
  • droge mond, hartpijn, blokkade in lichaamsvaten, zenuwaandoeningen

·           bonen, thee, appel, koolsoorten,

·            granaatappel, bloemkool,

·           donkere bladgroenten (tannine)

 

restore your life ayurveda esnadi body
restore your life ayurveda esnadi body